« Vrouwen bij elkaar»

Gepubliceerd op 28-05-2019

Als je vrouwen bij elkaar zet, krijg je ... gedoe. Roddel en achterklap, een kippenhok.
Zeker weten dat dat kán gebeuren. Dat weet iedereen, zelfs alle vrouwen weten dat.
Daarom krijg ik vaak een beetje een vage blik en een wat ontwijkend antwoord, als ik voorstel of de vrouw waarmee ik in gesprek ben, misschien wel zou willen deelnemen aan bijvoorbeeld een van de workshops.

Nee, ik heb niet zo'n zin in dat typische vrouwengeklets over kleding enzo. Nee, ik hou helemaal niet van geroddel. Nee, ik voel me totaal niet op m'n gemak tussen vrouwen; voel me altijd bekeken en bekritiseerd. Nee, niks voor mij.
Dat zijn de dingen die ik regelmatig te horen krijg. Jaha, van vrouwen. 

Ik weet het. Er was een tijd dat ik ook zo dacht over vrouwen bij elkaar. Dat het toch vooral een hoop venijn was. Maar intussen weet ik beter. Sterker nog, ik bevind me zelden nog in een setting waar vrouwen op deze manier met elkaar omgaan. Of eigenlijk dus niet met elkaar omgaan ;)

Toen ik een jaar of 30 was ontdekte ik een bepaalde magie tijdens een moonlodge in een tipi bij een geweldig spiri-festival. Wel 20 vrouwen van alle leeftijden zaten in een cirkel om het vuur en deelden om beurten een verhaal.
Geen geklets, geen kippenhok. Alleen het delen van een verhaal en het naar elkaar luisteren met het hart. Ik vond het groots. Het gaf me het gevoel dat ik deel uitmaakte van iets veel groters. Dat er een verbinding was met alle oer-moeders.

Inmiddels ondervind ik al jaren de ongelofelijk bijzondere kracht en energie die uitgaat van een groep vrouwen die er bewust voor kiest om met elkaar samen te zijn. Wat dat brengt aan warmte, begrip, ondersteuning en bekrachtiging. En wat dat ook doet met ieders individuele weg, door de herkenning en de steun die je ervaart. Ik heb hele stoere vrouwen heel zacht zien worden en zachte vrouwen, heel stoer. Een cirkel van vrouwen doet iets met je. Het is als een warm bad waarin je tot rust mag komen; als een moederborst waaraan je je mag laven; een veilig nest van waaruit je mag uitvliegen.

Dat is wat wij vrouwen voor elkaar kunnen betekenen. Als we ervoor kiezen.

Van 30 mei tot 6 juni a.s. gaat er weer een journey in Andalusië van start. Een volledig verzorgde retraite voor een kleine groep vrouwen. Een week vol lekkers: zon, zee, goed eten, een weldadig programma voor hart & ziel en natuurlijk fantastisch gezelschap. We hebben nog plek! 

Andalusie-hoedjes-1643719537.jpg